شرکت سهامی عام ، یکی از شرکت های سهامی است که سهام خود را به مردم عادی می فروشد و سرمایه خود را از این راه به دست می آورند. جهت ثبت شرکت سهامی عام ، لازم است موسسین آن ، درصدی از سهام خود را به حساب بانکی شرکت در حال تاسیس واریز کنند. به منظور این کار لازم است تا یکسری شرایط را در نظر گرفت و با تهیه مدارک مورد نیاز ، شرکت سهامی عام را به ثبت رساند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با کارشناسان ثبت کوشا تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت کنید.در ادامه به بررسی هر کدام از این موارد پرداخته می شود.
شرکت سهامی عام چه شرکتی است؟
شرکت سهامی عام ، یکی از زیر مجموعه های شرکت های سهامی است. این شرکت ها عمدتا در زمینه بازرگانی فعالیت می کنند و سهم آنها در بورس اوراق بهادار ، داد و ستد می شود. سهامداران این شرکت ها ، بالای 5 نفر هستند. شرکت های سهامی عام دارای ویژگی هایی هستند و برای تشکیل آن ، نیاز به داشتن برخی شرایط است. لازم به ذکر است که اظهارنامه ثبت شرکت برای آنها باید به امضای تمام موسسین برسد.
شرایط ثبت شرکت سهامی عام
برای این که بتوان شرکت های سهامی عام را به ثبت رساند ، لازم است تا برخی شرایط را در نظر داشت. این شرایط شامل:
-
سرمایه
با توجه به قانون لایحه اصلاح شده قانون تجارت ، برای این که بتوان شرکت سهامی عام را تاسیس کرد ، باید حداقل سرمایه اولیه ، 5 میلیون ریال باشد ؛ در غیر این صورت ، ضرورت دارد تا 1 سال ، برای افزایش سرمایه شرکت اقدام نمود.
سرمایه ای که برای تاسیس شرکت در نظر گرفته می شود ، می تواند هم به صورت نقدی و هم به صورت نقدی باشد. در صورتی که سرمایه به صورت نقدی بود ، لازم است تا رسیدی از مقدار سرمایه در نظر گرفته شده به شرکت ارائه شود. در غیر این صورت باید سند یا مدرک سرمایه غیر نقدی به اضافه تودیع در بانک مورد نظر ، به شرکت فرستاده شود.
-
سهامداران
حداقل شرکا و سهامداران برای تاسیس شرکت سهامی عام و ثبت آن ، باید 5 نفر باشد. همچنین حداقل تعداد نفرات برای هیات مدیره ، در شرکت سهامی عام ، 5 نفر است.
-
تعهد
یکی از شرایط ضروری برای ثبت این شرکت ها ، این است که باید در ابتدا حداقل 20% سرمایه شرکت به عنوان تعهد ثبت شده و 35% مبلغ تعهد شده ، باید در حساب بانکی سپرده شود.
-
اظهارنامه
باید اظهارنامه ای به ضمیمه طرح اساسنامه شرکت و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام ، به اداره ثبت شرکت ها تسلیم شود و رسید آن دریافت شود. نکته حائز اهمیت این است که این اظهارنامه ها باید به امضای تمام سهامداران و شرکا درآید.
-
انتخاب مدیران
بعد از این که همه سهام پذیره نویسی شدند ، لازم است تا اساسنامه شرکت توسط تمام سهامداران تصویب شود و بازرسان و مدیران آن ، انتخاب شوند. دقت کنید که سمت مدیران و بازرسان باید به صورت کتبی مشخص شود و بعد از تایید و احراز آنها ، شرکت تاسیس می شود.
-
امضاء
تمام موارد و مدارکی که ذکر شد ، همگی باید به دست تمام مدیران و بازرسان امضا شوند و بعد به دایره ثبت تسلیم گردند.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی عام
بعد از این که تمام شرایط مورد نیاز برای تاسیس شرکت سهامی عام فراهم بود ، لازم است تا برای ثبت آن ، مدارک لازم را تهیه نموده و آن را تحویل شرکت های ثبت کنید. دقت کنید که این مدارک در دو مرحله تحویل داده می شوند. هر کدام از آنها در ادامه شرح داده می شود.
مرحله اول تحویل مدارک ؛ تشکیل و تحصیل اجاره پذیره نویسی
- ارائه مدارک و تصاویر برابر با اصل شده موسسین برای احراز هویت آنها
- تهیه و ارائه طرح اعلامیه پذیره نویسی در 2 نسخه (تمام موسسین باید آن را امضاء کنند)
- ارائه اظهارنامه کامل در 2 نسخه
- ارائه اجازه نامه اصلی از مراجع مربوطه برای دریافت مجوز (در صورت نیاز)
- تحویل اصل مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار
- ارائه اصل گواهی نامه بانک مبنی بر پرداخت سرمایه 35% از 20% سرمایه تعهد شده شرکت به اداره ثبت
- تکمیل فرم های مربوطه برای مشخص شدن نام شرکت و تعیین اولویت ها
- ارائه فیش واریزی به شرکت ثبت
مرحله دوم تحویل مدارک ؛ ایجاد و ثبت شرکت سهامی عام
- ارائه اساسنامه شرکت سهامی عام با تصویب مجمع عمومی موسس دو 2 نسخه
- ارائه صورتجلسه ای از تشکیل مجمع عمومی موسس با تعیین تکلیف مجمع برای اساسنامه ، اعضای هیات مدیره ، بازرسان و روزنامه کثیر الانتشار شرکت در 2 نسخه
- ارائه صورت جلسه تشکیل هیات مدیره شرکت در 2 نسخه
- تحویل اصل گواهی نامه بانک مبنی بر پرداخت شدن حداقل 35% سرمایه شرکت سهامی عام
- ارائه دومین مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار برای فعالیت شرکت سهامی عام به اداره ثبت شرکت ها
هزینه ثبت شرکت سهامی عام
برای این که بتوان هزینه ثبت شرکت های سهامی عام را برآورد کرد ، لازم است به فاکتورهای مختلفی توجه نمود. این فاکتورها شامل موارد زیر می باشد:
- هزینه استعلام
- هزینه تنظیم اساسنامه و اوراق ثبتی
- هزینه پستی
- هزینه آگهی ها
- هزینه حق الوکاله
- هزینه پرونده مالیاتی
- هزینه دریافت کد اقتصادی
دیدگاه خود را بنویسید