برای این که بتوان طرح های صنعتی و علائم تجاری شرکت ها و سازمان ها را به ثبت رساند ، لازم است یکسری مراحل مهم را طی کرد و مدارک ضروری را در این راستا تهیه نمود. ثبت طرح صنعتی کمک می کند تا طرح مورد نظر ، فقط برای همان محصول یا سازمان ثبت شود و از کپی شدن آن جلوگیری می کند. شرکت ثبت کوشا ، این امکان را به شما می دهد تا طرح های صنعتی خود را در کوتاه ترین زمان به ثبت برسانید. در ادامه مراحل انجام این کار و مدارک لازم برای آن مورد بررسی قرار می گیرد.
طرح صنعتی چیست؟
طرح صنعتی ، در واقع علائم تجاری است که با طرح ، خطوط ، رنگ ، اشکال سه بعدی و موارد این چنینی ترکیب شده و طرحی منحصر به فرد به وجود آورده است. هر شرکت ، سازمان یا محصول ، برای به رسمیت شناخته شدن خود ، لازم است طرح صنعتی منحصر به فرد خود را داشته باشد.
این سازمان ها می توانند کالای صنعتی یا صنایع دستی تولید کنند. دقت کنید که برای این کار ، لازم است ثبت طرح صنعتی صورت بگیرد ، اما زمانی این اتفاق میفتد که طرح مورد نظر جدید بوده ، اصیل باشد و شبیه سایر طرح های صنعتی نباشد.
ثبت طرح صنعتی چیست و چه ضرورتی دارد؟
بر اساس ماده 20 قانون ثبت اختراعات و طرح های صنعتی ، ” هرگونه ترکیب خطوط یا رنگ ها و هرگونه شکل سه بعدی با خطوط ، رنگ ها و یا بدون آن، به گونه ای که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد ، طرح صنعتی است “.
از این رو ، برای ثبت آن ، لازم است با ارائه مدارک مورد نیاز و پرداخت هزینه ای مشخص ، این کار را انجام دهند و از کپی برداری رقبا تا حد زیادی جلوگیری کنند. نکته حائز اهمیت این است که این کار کمک می کند تا فروش افزایش پیدا کرده و تجارت نیز گسترش پیدا کند ؛ بنابراین دارایی شرکت زیاد می شود و ارزش آن روز به روز بالاتر می رود.
باید توجه داشت که پس از به ثبت رساندن طرح صنعتی مورد نظر ، می توانید آن را به دیگران واگذار کنید و مبلغی را در قبال آن دریافت کنید. یکی دیگر از مزایای این کار ، استفاده از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان و تاسیس شرکت های دانش بنیان می باشد. با در نظر گرفتن تمام موارد فوق ، ثبت طرح صنعتی از اهمیت بالایی برخوردار است و مزایای بسیاری را با خود به دنبال دارد.
چه طرح های صنعتی قابل ثبت شدن نیستند؟
باید توجه داشت که ثبت طرح صنعتی ، بسیار مهم و کاربردی است. اما آیا می توان همه طرح های صنعتی را به ثبت رساند؟ با توجه به ماده 84 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات ، برخی طرح ها و علائم تجاری ، قابل ثبت شدن نیستند. این طرح ها شامل موارد زیر می باشد:
- طرح های قدیمی (طرح صنعتی جدید ، طرحی است که قبل از تسلیم اظهارنامه یا قبل از تاریخ ادعای حق تقدم ، همانند آن به عموم عرضه نشده باشد.)
- طرح هایی که اصیل نیستند (طرح صنعتی اصیل ، طرحی است که مستقیما توسط طراح به وجود آمده و کپی و تقلید طرح های موجود نباشد ، به طوری که از دید یک کاربر آگاه ، متفاوت باشد و قبلا در جای دیگری مشاهده نشده باشد.)
- طرح هایی که فقط برای عملکرد فنی ایجاد شدند
- طرح هایی که حاوی نمادها یا نشان های رسمی هستند
- طرح های مخالف نظم عمومی یا اخلاق حسنه
مدارک مورد نیاز برای ثبت طرح صنعتی
برای این که طرح صنعتی خود را از کپی برداری و تقلید در امان بدارید و تجارت خود را رونق دهید ، به طوری که سرمایه شما افزایش پیدا کند ، لازم است آن را در شرکت ثبت ، به ثبت برسانید. جهت این کار ، باید مدارک مورد نیاز را تهیه کرده و به شرکت ارائه دهید. این مدارک شامل:
تکمیل دو نسخه اظهارنامه طرح صنعتی
برای این که بتوانید اظهارنامه را ارائه کنید ، لازم است فرم مخصوص آن را تهیه کرده و آن را به صورت فارسی تنظیم نمایید. سپس باید تاریخ مشخص شده فرم توسط متقاضی امضاء شود. اگر فرم به زبانی غیر از زبان فارسی باشد ، باید اصل مدارک به همراه ترجمه فرم اظهارنامه ارائه گردد. مواردی که باید در اظهارنامه ثبت شوند شامل:
- اشخاص حقیقی: نام ، نشانی ، کد پستی ، شماره ملی ، تابعیت ، سمت متقاضی یا نماینده قانونی
- اشخاص حقوقی: نام ، نوع فعالیت ، اقامتگاه ، محل ، شماره ثبت ، تابعیت ، مرکز اصلی و شناسه های دیگر
- مقیم های غیر ایرانی: نام ، اقامتگاه و کد پستی
- اشخاصی که متقاضی طرح نیستند: نام و اقامتگاه
- ذکر کالا و طبقه مورد نظر آن
- درخواست حق تقدم: تاریخ ، محل و شماره اظهارنامه یا گواهینامه طرح صنعتی
مدارک مثبت هویت متقاضی و طراح
برای این که احراز هویت شود و مدارک مورد نظر به ثبت برسند ، لازم است موارد زیر ارائه شوند. این مدارک شامل موارد زیر می باشد:
- کپی شناسنامه (اشخاص حقیقی)
- اصل کارت ملی (اشخاص حقیقی)
- آگهی تاسیس (اشخاص حقوقی)
- آخرین تغییرات به صورت خوانا (اشخاص حقوقی)
ارائه نمونه تصویر طرح صنعتی
طرح های صنعتی می توانند هم به صورت دو بعدی و هم سه بعدی طراحی شوند. از این رو:
- طراح صنعتی دو بعدی: در این صورت باید 5 نمونه از شکل ، تصویر گرافیکی یا طرح ترسیم شده ارائه شود.
- طرح صنعتی سه بعدی: در این صورت نیز باید همانند طراح های دو بعدی ، 5 نمونه به شرکت ثبت ارائه شود. همچنین می تواند به شکل ماکت نیز به همراه اظهارنامه تحویل داده شود. (اندازه ماکت باید حداقل 20*20 سانتی متر ، وزن آن حداقل 2 کیلوگرم و مواد ساخته شده از آن باید مقاوم و فاسد نشدنی باشد)
ارائه درخواست کتبی
درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم طراح به صورت اسکن شده و الصاق آن در پرونده الکترونیکی (چنانچه طراح نخواهد اسم وی ذکر شود).
تحویل رسید
مبلغی که برای ثبت مشخص شده است باید به طور کامل به همراه سایر هزینه ها پرداخت شود و رسید آن به به شرکت ثبت ارائه گردد.
مدارک حق تقدم
در صورتی که متقاضی ، این مدارک را تهیه کرده است ، باید آنها را به صورت همزمان با اظهارنامه تسلیم کند. در غیر این صورت تا 15 روز بعد از تاریخ مشخص شده ، فرصت تحویل آن را دارد.
مدارک نمایندگی
این مدارک برای متقاضیانی است که ثبت طرح صنعتی آنها توسط نماینده قانونی به عمل می آید.
مراحل ثبت طرح صنعتی
بعد از تهیه و تکمیل مدارک مورد نیاز برای ثبت ، لازم است مراحل زیر را طی کنید:
- ورود به سامانه اینترنتی اداره ثبت طرح صنعتی
- تکمیل اظهارنامه اینترنتی
- بررسی و کارشناسی دقیق برای منحصر به فرد بودن طرح و نداشتن ایراد
- صدور ابلاغیه پذیرش
- اقدام برای تشکیل پرونده فیزیکی در اداره ثبت طرح های صنعتی
- پرداخت هزینه تعیین شده برای به ثبت رسیدن طرح
- دریافت شماره ثبت مورد نظر
- ارسال برای چاپ شدن در روزنامه رسمی
- صدور آگهی
- دریافت سند تصدیق از طریق اداره مربوطه
دیدگاه خود را بنویسید